Clos de la Roche Grand Cru 2014

  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

1 500,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr LU3601

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Vinet från Clos de la Roche har dock en mer intensiv och saftig körsbärsfrukt och alltid en stor friskhet tack vare en livlig fruktsyra och fin kalkmineralitet.

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa. Vinet kan drickas ungt eller lagras i 10-15 år för större nyansrikedom och lenare textur.

Information

Clos de la Roche är en av fem grand crus i byn Morey-Saint-Denis (Clos-Saint-Denis, Clos de Tart, Clos des Lambrays och en liten del av Bonnes Mares är de övriga), där vinet odlas på 170 hektar. Med 16.90 hektar är det här byns största grand cru och den ligger på en östligt sluttning i byns norra del och gränsar där faktiskt till grand cru Latricières-Chambertin i byn Gevrey-Chambertin. Båda dessa vingårdar har ett tydligt inslag av en brunaktig kalkstenslera, vilket gör att man kan finna snarlika karaktärer i dessa viner.